Thursday 26 February 2009

MISOGINISM

Misoginism

Titu Maiorescu a declarat intr-o conferinţa de la Ateneul Roman din 1882, susţinand ca femeile isi merita locul de la marginea societaţii din cauza creierului lor prea mic:


„Cum am putea intr-adevăr să incredinţăm soarta popoarelor pe mâna unor fiinţe a căror capacitate craniană este cu zece la suta mai mica? Abia ajung astăzi creierii cei mai dezvoltaţi pentru a putea conduce o naţiune pe calea progresului şi prosperitaţii materiale... Din 1.000 de capaţini masurate a rezultat 1.410 grame greutate mijlocie la bărbat si numai 1.250 la femei“.
„Cu cât înaintăm însă în civilizaţiune, cu atât rolul bărbatului devine mai greu, cu atât el trebuie să-si muncească mai mult creierul ca să poată cuceri un loc în economia socială si să fie în stare a-şi asigura existenţa si viitorul familiei sale. El trebuie sa miste cultura, el să conducă sau să susţină statul, el să facă a înflori artele, el trebuie să lărgească campul ideilor, să înlesnească bunul trăi al omenirii prin descoperiri şi perfecţionări zilnice, aduse în sfera practică a vieţii, pe cînd femeia e redusa la un rol cu mult mai mărginit în mişcarea societaţilor culte. De aici, nici indoiala, diferenţa craniana“.


Nu sunt IN TOTALITATE de acord... dar nu puteam sa nu postez asa ceva!

No comments:

Post a Comment